Er en frivillig anbringelse af et barn en krænkelse af barnets rettigheder

De fleste anbringelser af børn i Danmark sker på frivillig basis. At få tvangsfjernet barnet er for forældre ofte ensbetydende med at miste barnet og en frivillig anbringelse giver forældrene nogle minimale rettigheder i form af besøgstider osv.

For sagsbehandlerne er der et økonomisk synspunkt. Vælger en kommune at tvangsfjerne børn, skal de honorere forældrenes udgifter til advokatbistand og det løber nemt op i en betragtelig sum. Sekundært så behøver de at dokumentere påstande langt grundigere end de hypoteser der oftest kastes på bordet af afdankede skolepsykologer der har siddet i deres stilling så længe at de kunne tilhøre den autodidakte generation af psykologer som huserede før at titlen blev beskyttet i 1994. På trods af det er for let at strikke en konklusion sammen baseret på forældreevneundersøgelser der ikke findes nogen standard for og som derfor kan være et vilkårligt sammensat papir, så sker der tvangsfjernelser på basis af disse og derfor er der også mange tvangsfjernelser som bliver underkendt.

Fordi at der er tvangsfjernelser som bliver underkendt og egentlig udredning af børn på hospitaler der som bekendt drives af regionerne ikke er gratis for kommunerne, så har den enkelte sagsbehandler incitament til at lægge så meget pres på forældrene at de går med til frivillig aftale.

Det er problem, for forældrene kan på den måde ufrivilligt og uden at vide det komme til at bryde FN’s Konvention om Barnets Rettigheder når de på den måde reelt giver tilsagn til at deres barn kan tvangsbehandles med den så udbredte miljøterapi, der kan dækkes over en række uklare forhold.

Vedr. FN’s Konvention om Barnets Rettigheder skal barnet høres. Denne mulighed foreligger jf. Dansk lovgivning ikke når barnet er under 15 år. Det er en mangel og man ved fra politisk hold at denne mangel eksisterer. Alligevel er man ikke parate til at omstrukturere dette system som kan placere et barn udenfor hjemmet – med eller uden forældrenes accept. Årsagen kan ikke være anden den økonomiske.

Der snakkes meget om hvorvidt at FN’s konventioner reelt er hensigtserklæringer, der til enhver tid kan gradbøjes når situationen kræver det. FN’s Konvention om Barnets Rettigheder ser ud til at være en af dem når vi taler om Danske forhold.

Kilder:

Reklamer

Skriv en kommentar

Filed under Artikel

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s