Elverkær er i medierne

Politiet har arresteret den tidligere leder af opholdsstedet Elverkær. Jvf. medierne sker det på basis af en mistanke om at lederen skulle have haft et forhold kørende til en eller flere af de anbragte unge. Institutionen havde en målgruppe, der omfattede børn og unge, der havde været udsat for seksuelle overgreb og incest.

Således ser det ud til at de børn som samfundet havde fjernet fordi at de jvf. myndighederne havde været misbrugt havnede i ilden istedet for asken.

Desværre er seksuelle overgreb på danske opholdssteder, plejefamilier, efterskoler og behandlingshjem langt fra sjældne. I en rapport fra Anvendt KommunalForskning der blev udgivet i 2006 kan man læse følgende:

Hvad angår seksuelle overgreb under anbringelsen er der, målt over to år, 71 børn og unge, herunder 29 drenge, der ifølge døgninstitutionerne, har været udsat for seksuelle overgreb typisk foretaget af et andet barn eller en anden ung på døgninstitutionen.

Det med typisk skal nok tages med et gran salt, men i 2006 kendte man ikke til de ekstra-curriculære aktiviteter unge anbragt på Gøgereden kunne udsættes på ude på Læsø, de tilsvarende aktiviteter som narkomaner på Marita centeret ved Næstved oplevede. Også episoderne på Staby og Baunehøj Efterskole skete efter 2006, så det var indlysende på rapportens tid at placere hovedansvaret for overgreb på anbragte børn på andre anbragte børn.

Da vi bragte indlægget om Elverkær i november sidste år, havde vi ikke kendskab til de fulde omstændigheder der medførte stedets lukning. Vi havde nogle elektroniske spor på forskellige sociale medier. Vi må også understrege at retten ikke har talt endnu og vi derfor må afvente domstolens afgørelse før at vi kan skrive den endelige slutkommentar for Elverkær.

Vi er bekymret over de anbragtes sikkerhed. Vi ved at de samme elektroniske spor som vi fandt i forbindelse med Elverkær også har været fundet i forbindelse med plejefamilier, som vi har overgivet til en anden organisation da vores fokus er på opholdssteder, men vi har også nogle opholdssteder i kikkerten. Vi stiller imidlertid større krav til dokumentation end f.eks. “Det sorte Register” og derfor bringer vi ikke navnene eller melder stederne til myndighederne før at vi ved mere.

Skanderborg kommune har naturligvis valgt at understrege at de har strammet på deres tilsyn og det er heller ikke svært at stramme op på noget som nærmest ikke har eksisteret. Vi mener dog at der kan gøres så meget mere.

Hvis du som vor læser får kendskab til upassende adfærd på et opholdssted, så kontakt os. Når børn skal være i det offentliges varetægt med alle de afsavn det giver, skal de være trygge.

Reklamer

Skriv en kommentar

Filed under Artikel

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s