Minister bekymret over faglighed, men sådan ser kommunerne ikke på det

På Danmarks Radio’s hjemmeside kan man læse at Socialminister Karen Hækkerup er bekymret over fagligheden på landets opholdssteder i kølvandet på 21 Søndag’s afdækning af forholdene på Solhaven i Farsø.

Der er ganske givet grund til at være bekymret, men hun skulle være endnu mere bekymret over at trafikken i dag går fra miljøer med faglærte til familier helt uden nogen form for uddannelse indenfor området.

Kommunerne foretrækker først og fremmest af økonomiske grunde plejefamilier frem for opholdssteder. Vi taler om helt almindelige familier uden nogen som helst form for socialfaglig uddannelse som enten er blevet lokket til hvad de opfatter som en loppetjans hvor at de får stukket en helt almindelig sød lille baby i hænderne eller som har valgt dette job som en slags aftrædelsesgodtgørelse i forbindelse med at de er blevet fyret fra deres arbejde i det offentlige.

Tallene taler for sig selv. 75 procent eller mere af landets plejefamilier får ikke deres lovpligtige uddannelse som lyder på sølle 2 dage pr. år. 2 dage som i teorien skulle gøre dem i stand til at rumme børn med selv de slemmeste kombinationer af bipolare lidelser.

Børn med svære problemer sendes således ud til familier som slet ikke er forberedt til at kunne håndtere dem og når barnet så har oplevet sine nederlag på udebane i plejesystemet, så får livets hårde skole klar i form af Solhaven og Schuberts Minde, hvis de vel at mærke får lov til at overleve i modsætning til Herkules og Atlantis i Næstved, som blev tvunget til lukning da offentligheden langt om længe fik indblik i hvad der foregik på disse steder.

Der er ingen tvivl om at når systemet i Danmark kendetegnes ved at hver fjerde anbringelse ender i sammenbrud, så er det nok ikke opholdsstederne der mangler faglighed. Måske skulle blikket rettes i mod de personalegrupper eller rettere det system som anbefaler anbringelse og som om nødvendigt må have sat sig ind i barnets behov inden at beslutningen tages.

Hvor er fagligheden henne hos medarbejderne i familiecentrene og de lokale skolepsykologer der ikke står tilbage for at ændre på resultatet af de udredningsrapporter hospitalerne laver, hvis de føler at de ikke er fagligt enige med indholdet selvom at hospitalet måske har haft adskillelige psykiatere og psykologer på opgaven?

Det er her at systemet fejler? Helt derud hvor at familiecentrene ikke er klar i mælet fra dag 1 med hensyn til at kræve forandringer hos de ramte familier. Hvad nytter det at sige at vi er her for at hjælpe Jer, når de ved at det er forældrene der fra start af skal lade sig indlægge eller gå i behandling for at hjemmet måtte komme til at fungere? Et sted er der skrevet at familiecentrene er de falske håbs holdeplads. De bør komme ind i hjemmene og sige at de er der for at tage børnene hvis dit og dat ikke bliver ændret.

Det vil godt nok ikke betyde så mange anbringelser og for nogle sagsbehandlere vil det medføre et prestigetab hvis de ikke kan anbringe så mange børn. Men faktum er at der er for mange anbragte børn i dag. Så mange at man må ty til plejefamilier uden uddannelse og ressourcerne ikke er der til at give dem den symbolske efteruddannelse de skal have. Faktum er at nok kan biologiske familier tvinges til at blive testet i begge ender med en forældreevneprøve som findes i 99 udgaver alt efter hvilken kommune den bliver udført i, men hvem som helst kan gå ind fra gaden og starte et opholdssted.

Kære Socialminister:

Det er godt at du er bekymret over fagligheden. Der er helt klart opholdssteder der bør lukkes.

Men gå nu skridtet fuldt ud og riv op i fagligheden ude i kommunerne, hvor at alt for mange skolepsykologer er blevet konger i deres eget lille rige og sagsbehandlerne alle har fået den ambition at de vil finde den næste Brønderslev familie ved at fjerne børn fra alle de familier de møder på deres vej.

Du skal gå hele vejen. De børn som er blevet anbragt og som vil blive anbragt i fremtiden fortjener ikke mindre.

Kilder:

Reklamer

Skriv en kommentar

Filed under Artikel

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s