Godhavnsrapporten

I denne uge blev rapporten vedr. Godhavn offentliggjort. Vi har en socialminister, som ikke vil sige undskyld for hvad hun mener er fortidens synder.

Men hvad kan vi sige om vores tids døgninstitutioner?

Hvis man slår de “De Kellerske Anstalter” op på Internettet vil man her kunne læse at Danmark kva. disse anstalter blev betragtet som et foregangsland for resten af verdenen, men hvad var realiteten?

Det var race-hygiejne! De anbragte måtte for alt i verden ikke formere sig!

Analyse af de mange efter nutidens standarder mangelfulde journaler viser at der var mange som slet ikke hørte hjemme på disse anstalter.

De Kellerste institioner hørte tiden før 2. verdenskrig til. Efter krigen gled de lige så stille ud i glemslens mørke da racehygiejne fik et dårligt ry på grund af begivenheder der skete syd for Danmark. De sidste – der i blandt den hvis bygninger ude på Sprogø stadig kan ses, når man bruger Storebæltsbroen – blev lukket i starten af 60’erne.

Men stadig ville man fjerne uønskede elementer fra samfundet. Børn hvis eneste problem var at de ikke gik i skole blev sendt til Godhavn og blev udsat for en behandling man bliver dårlig blot ved at skrive om.

Epoken med mishandling på Godhavn slutter i 1976 da man besluttede at gemme den gamle ledelse væk og tie overgrebene ihjel. Årtier hvor at naboer og lokalsamfundet kunne have været de tavse ofres stemme og kunne have sat en stopper for overgrebene blev forsøgt skjult. Nu kom de så frem i lyset hvilket vi kun kan takke de tidligere anbragtes vedholdende arbejde for. Dem hvor at arene dog trods alt ikke var så dybe at de kunne holde livet ud i modsætning til de mange som døde før tid.

Det er beskæmmende at se hvordan at nutidens politikere prøver at lægge afstand til tilstandene dengang for hvad med nutidens døgninstitutioner. Når de lokale sociale myndigheder giver fortabt og vælger at gemme deres fiaskoer væk på døgninstitutioner, hvad sker der så?

Vi ved fra rapporter der kun er få år gamle at der sker overgreb – også af seksuel karakter – på landets døgninstitutioner. Løse tal anslår et tilfælde mindst hver 14 dage året rundt. Det er ikke på grund af at voksne tager sig friheder. Her er man dog nået så langt at det kun er et fåtal hvor at voksne ansatte med tilsynsopgaver svigter som det f.eks. skete nede ved Skælskør. Det er idag børn som forgriber sig på andre børn. Det er en løsning på det problem, som kan besvares med et ord: Nomineringer! Der skal mere tilsyn på. Bliver det for dyrt må færre anbringes.

Vi ved også at fortegnelsen over episoder med magtanvendelse ikke bliver registret korrekt. Alt for ofte er det en mappe bagerst i skabet hos den ansvarlige ledelse på døgninstitutionen, der ikke kommer de tilsynsførende for øjne.

Vi ved at der mange steder slet ikke er en plan med en anbringelse. Hvad med efterværn? Når barnet fylder 18, så venter livet som hjemløs!

Godhavnsrapporten er en start. Godt begyndt, men ikke engang halvt fuldendt. Vi skal også have en analyse af dagens døgninstitutioner. Vi må debattere brugen af dem og etablere “whistleblower” ordninger hvor at anbragte kan melde forhold de mener bør undersøges.

Først da kan vi minimere risikoen for at man ikke står om 40-50 år og ser tilbage med undren samt forfærdelse over hvad vi tillod at ske på vores døgninstitutioner anno 2011.

Kilder:
De Kellerske Anstalter Wikipedia
Børnehjemsdrenge: Så sig dog undskyld BT, 9. maj 2011

Reklamer

2 kommentarer

Filed under Døgninstitution

2 responses to “Godhavnsrapporten

 1. Lilli

  Hvor er det dog godt at nogle Tør sige højt: Det er idag børn som forgriber sig på andre børn. Det er en løsning på det problem, som kan besvares med et ord: Nomineringer! Der skal mere tilsyn på. Bliver det for dyrt må færre anbringes.
  Man lukker bare øjnene for disse overgreb, Måske så vil man også bare sige, som vores socialmenister sagde omkring forholdene dengang : Det var en anden tid og en anden lovgivning;-(
  Det simpelhen så kynisk at have så megen magt, og så bare affeje med disse bemærkninger
  Man fjerne jo tilsyneladen børn idag, for et godt ord: Her blev hun tvangsfjernet, blandt andet fordi kommunen mente, at han ikke sørgede for, at datteren passede sin skolegang.
  Og pigen kunne ikke engang komme i netværkspleje, Hvorfor ikke???
  Næeh, sikker fordi at systemet så skal samarbejde, De arbejder jo kun på egne præmisser
  Der trænger virkeligt til at ske noget posetivt i tvangsfjernelses sager, lidt mere på børn og familienes præmisser
  Hvorfor skal børn undvære deres ophav? hvor går de hen, nårat de ikke kan være i systems varetægt mere
  Vi lever faktisk i et moderne samfund, eller nogle gør
  De ramte børn har ingen rettigheder, man siger at det er for deres skyld de bliver fjernet?? Hvorfor mister de så, så meget? Hvorfor bliver der ikke taget hånd om misbrug seksuelt og stoffer, tæsk fra andre på bostedet, stor sandsynlighed for at lære tyveri, vold, prostition osv,osv
  Der er vi sandelig ikke kommet længere end dengang med bla. Godhavn
  Tværdigmod så har systemes damer fået for megen magt

 2. Pingback: The greed for power | The chronicles of Snorre the Cat

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s